Telefoons

Dit was de eerste mobiele telefoon: de Motorola DynaTAC 8000X

Tegenwoordig wordt er elk jaar wel een nieuwe smartphone gelanceerd die voorzien is van allerlei technische snufjes. De nieuwe iPhone 12 als meest recente wapenfeit. Maar hoe begon het eigenlijk allemaal? Hoe zag de eerste mobiele telefoon eruit? Wij nemen je terug in de tijd, naar 1983 toen de allereerste mobiele telefoon gelanceerd werd: de Motorola DynaTAC 8000X.

Clock 2 min

DynaTAC is een afkorting van Dynamic Adaptive Total Area Coverage. Erg draagbaar was het toestel niet, hij woog meer dan een kilo. Iets wat je je bijna niet voor kunt stellen vergeleken met de lichte smartphones van nu. De DynaTAC 8000X kreeg dan ook de bijnaam ‘The Brick’.

Maar liefst 30 minuten bellen!

De DynaTAC 8000X was natuurlijk de eerste mobiele telefoon ter wereld. Dus deze had zo zijn beperkingen. Zo was de accu na 30 minuten al leeg en stelde de standby-tijd ook weinig voor. Langer dan acht uur ging de batterij namelijk niet mee. Wilde je de telefoon weer kunnen gebruiken, dan moest je ‘m wel 10 uur opladen! De telefoon viel ook op dankzij de erg lange antenne. Zonder de antenne was het toestel al zo’n 25 centimeter lang. Verder had de telefoon een LED-display voor het kiezen of oproepen van één van de 30 nummers die werden weergegeven in de geschiedenis en sms’en was toen nog niet mogelijk. Toch was dit toestel baanbrekend en luidde het een nieuw tijdperk in dat de wereld voorgoed zou veranderen.

Flink prijskaartje

De telefoon was zeker niet voor iedereen toegankelijk. Wilde je het toestel hebben, dan had je waarschijnlijk je spaarrekening geplunderd. De DynaTAC 8000X kostte namelijk ‘maar $4000,-‘. Toch ontstond er na de introductie al snel een wachtlijst. En de jaren daarna ontwikkelde Motorola zich als een belangrijke producent van mobiele telefoons. Een leuk feitje: de ‘influencers’ van die tijd waren Zack Morris uit de serie Saved by the Bell en Gordon Gekko uit de film Wall Street, die allebei een ‘Brick’ hadden. Hieronder vind je een commercial waarmee Motorola de telefoon aan de man bracht:

Back to the future

De baanbrekende features van weleer staan in schril contrast met de smartphones van tegenwoordig. Zeker als we kijken naar de eindeloze mogelijkheden van de iPhone 12. Waar je bij de Motorola slechts 30 minuten kon bellen, is dit de tijd die de iPhone nodig heeft om tot 50% op te laden. Daarnaast is de eerste 5G telefoon van iPhone ongekend snel, waardoor de smartphone veel meer dan alleen een telefoon geworden is. Je streamt er HDR-films op, je deelt je zelf geschoten 4K-filmpjes eenvoudig met al je vrienden en je foto’s optimaliseer je met slimme AI-technieken.

Benieuwd naar alle andere features en mogelijkheden? Ga dan snel naar de iPhone 12 Pro Max!

Beeld: Shutterstock