Telefoons

Apple lanceert speciale jubileum smartphone: de iPhone X

Op 12 september presenteerde Apple hun speciale jubileumeditie van de iPhone, de iPhone X.

Clock 3 min

Na een stortvloed van geruchten mochten we gisteren dan eindelijk voor het eerst écht kennismaken met de speciale jubileumeditie van de iPhone: de iPhone X (spreek uit: 10). Het nieuwe vlaggenschip van Apple beschikt over de nieuwste innovaties, wij zetten de belangrijkste kenmerken voor je op een rij!

Display

Waar we niet omheen kunnen is het opvallende uiterlijk van de iPhone X. De telefoon, met zijn nagenoeg randloze scherm en ontbrekende ‘Home’-knop, is een compleet ander design dan we sinds de afgelopen jaren van Apple gewend zijn. Zowel de voor- als achterkant zijn van glas, verstevigd door een structuur van staal en koper en bij elkaar gehouden door een rand van roestvrij staal.

Het 5,8 inch display van de iPhone X is zogenaamde ‘Super Retina’, een OLED-scherm met extra verlichting voor nog scherpere beelden. Daarnaast is het scherm uitgerust met een True Tone Display-functionaliteit. Daarmee past de telefoon het beeld automatisch aan aan de lichtomstandigheden. Zo verandert de iPhone X de witbalans en contrasten op basis van de omgeving.

Zoals gezegd is de voorkant bijna geheel randloos, wat betekent dat de oude vertrouwde ‘Home’-knop is verdwenen. Wil je naar het thuisscherm, swipe je simpelweg omhoog over het scherm. Multi-tasken, voorheen dubbeldrukken, doe je door halverwege je veegbeweging te pauzeren.

Camera

De enige uitsparing in het beeldscherm is gereserveerd voor een camera, stereospeaker en ingebouwde microfoon. De 7 megapixel camera aan de voorkant is uitgebreid met een mogelijkheid om in ‘Portrait Mode’ nog mooiere selfies te schieten en maakt het mogelijk om in 1080p en 240 fps video’s op te nemen. Bereid je dus voor op een hoop scherpere Instagram Stories (of selfies van je je collega’s).

Aan de achterkant vinden we een 12 megapixel ‘dual optic’-camera die 4K video’s kan schieten. Beide camera’s zijn uitgerust met een nieuwe functie die ‘Portrait Lightning’ wordt genoemd en je in staat moet stellen om DSLR-achtige foto’s te maken. Wanneer je een foto maakt, herkent de iPhone X de lichtintensiteit van de omgeving en past hij via slimme algoritmes de belichting van je foto verder aan voor nog beter resultaat.

Gezichtsherkenning

Die krachtige nieuwe camera aan de voorkant zorgt er ook voor dat je je iPhone voortaan kunt ontgrendelen met je gezicht. De gezichtsherkenningsfunctie Face ID is de vervanger van Touch ID op de iPhone X. Het systeem staat altijd aan: om je telefoon te ontgrendelen hoef je er alleen maar naar te kijken.

Achter de nieuwe ontgrendelingstechnologie zit nog meer slimmigheid: na verloop van tijd herkent Face ID je ook wanneer je een bril of pet op hebt. Naast ontgrendelen kun je Face ID ook gebruiken voor betalingen via Apple Pay en kunnen makers van apps gebruik maken van de technologie.

Ook nieuw dankzij de nieuwe camera: Animoji’s. Ani-wat? Animoji’s, of te wel geanimeerde emoji’s. Altijd al de smileys op je telefoon willen voorzien van je eigen gezichtsuitdrukking? Dat kan vanaf nu: lach jij, lacht de animoji met je mee. Je kunt er zelfs een spraakbericht mee opnemen.

Draadloos opladen

Al jaren een grote wens van de Apple-fans, eindelijk terug te vinden in de iPhone X: draadloos opladen. Voor deze nieuwe functionaliteit introduceert Apple een nieuw accessoire, de AirPower. Je kunt je telefoon simpelweg op deze dockingstation leggen en het apparaat zal opladen zonder dat er een kabel geprikt hoeft te worden.

Het docking station zou zelfs groot genoeg moeten zijn om meerdere iPhones (of Apple Watches) tegelijkertijd op te laden.

Beschikbaarheid

De iPhone X komt begin november beschikbaar in twee kleuren: Space Grey en Pearl Silver, waarbij je kunt kiezen voor 64 of 256 GB aan opslagcapaciteit.

Wil je op de hoogte worden gehouden over de start van de (voor)verkoop van de Apple iPhone X? Schrijf je dan hier in en je ontvangt direct een e-mail wanneer er nieuws te melden is!

Beeld: Shutterstock