Telefoons

Laat ‘m niet leeglopen: de do’s en don’ts van je smartphone opladen

Je trouwste metgezel werkt waarschijnlijk op een Lithium-ion batterij. Hoe zorg je ervoor dat die zo lang mogelijk mee gaat? Geef je smartphone, laptop of tablet de juiste TLC met deze zes tips!

Clock 3 min

Aanbiedingen voor ondernemers

Deals voor ondernemers

Altijd op zoek naar de beste deals voor jouw onderneming? Check dan snel onze aanbiedingen!

BESTEL NU
Je kent het wel, net te laat voor die afspraak trek je je jas aan. Je schudt je telefoon wakker en ziet een klein rood streepje knipperen. Nee hè. Een smartphone is voor velen onmisbaar geworden. We hebben ‘m altijd op zak, want dan zijn we op alle mogelijke manieren bereikbaar, hebben entertainment bij de hand en vinden moeiteloos de weg dankzij navigatiemogelijkheden.

Zijn we niet onderweg, dan zitten we wel achter onze laptops. We vertrouwen continu op onze apparaten. Dan kan een lege batterij op een ongeschikt moment heel vervelend zijn. En de batterij is zo ongeveer het eerste onderdeel dat merkbaar achteruit gaat. Is je telefoon niet heel nieuw, dan hangt ‘ie waarschijnlijk dagelijks aan aan de lader. Het opladen van je telefoon is een belangrijk moment voor de batterij. Je geeft ‘m weer wat juice, maar wist je dat die daarmee ook weer een cyclus uit zijn korte batterijleven heeft afgesloten?

Lithium-ion

In de meeste van onze geliefde apparaten zit een lithium-ion batterij. Dit type batterij zit onder andere in laptops, smartphones, tablets en elektrische auto’s. Een lithium-ion batterij is licht en heeft een hoge energiedichtheid. Het nadeel is dat de batterij al begint te slijten zodra hij uit de fabriek komt. Gek genoeg wordt dit proces versterkt wanneer de batterij helemaal wordt opgeladen.

Het is niet te voorkomen dat je batterij slijt, zo zit het ding nou eenmaal in elkaar. Maar je kunt er wel voor zorgen dat die zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

De do’s en don’ts van het opladen

Over het opladen van mobiele telefoons en laptops bestaat altijd discussie. Mag ‘ie nou wel of niet ’s nachts helemaal opladen? Is het beter om ‘m helemaal leeg te laten lopen en daarna vol te tanken?

De website Battery University van het Amerikaanse bedrijf Cadex gaat alleen maar over batterijen en geeft antwoord op deze en andere batterij-gerelateerde vragen. Zij zeggen: je batterij heeft gewoon een beetje liefde nodig. Niet te hard opladen, nooit helemaal leeg laten lopen, dat werk. Volg je de do’s en don’ts hieronder, dan zorg je goed voor je batterij en gaat die zo lang mogelijk mee.

Do

1. Kleine beetjes opladen is prima

Echt waar? Echt waar. Zelfs al laadt je smartphone, laptop of tablet maar een paar minuutjes op, dat kan geen kwaad.

2. Houd je batterij tussen 25% en 75% vol

Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat ‘ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.

3. Keep it cool: je batterij houdt van lekker fris

Je telefoon houdt wel van een beetje fris. Maar extreme temperaturen zijn niet aan je smartphone besteed. Vermijd daarom vrieskou. Opladen op een warme plek boven de 50 graden is een absolute don’t, om voor de hand liggende redenen.

Don’t

1. Nooit volledig opladen

Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. ‘s Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.

2. Nooit volledig leeg laten lopen

Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Voer je smartphone dus op tijd bij.

3. Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen

De verwachte levensduur van een batterij wordt in een aantal cycli uitgedrukt. Dat is het aantal keren dat de batterij is opgeladen of leeggelopen. Ga je tijdens het opladen met je telefoon aan de slag, dan ontstaan er mini-cycli. De telefoon loopt leeg omdat je erop zit te werken, maar laadt ook steeds een klein beetje op.

Dus: niet meer lekker YouTuben in bed met de telefoon aan de lader!

Altijd opgeladen

Het belangrijkste onderdeel van de telefoon is de batterij. Die wil je dus altijd in topconditie houden. Verkeerd gebruik kan de levensduur van je batterij aantasten. Ben je het zat om iedere 2 jaar van telefoon te switchen? Dan zijn bovenstaande tips handig om na te leven. Zo geniet je nóg langer van je smartphone.

Benieuwd naar meer handige apps voor ondernemers? Download dan onderstaand e-book. De beste apps voor podcasts, videoconferences, facturatie en geconcentreerd en gefocust je werk uitvoeren, zorgen ervoor dat je je werk nog beter kunt doen.

Deals voor ondernemers

Aanbiedingen voor ondernemers

Altijd op zoek naar de beste deals voor jouw onderneming? Check dan snel onze aanbiedingen!

BESTEL NU
Beeld: Shutterstock