Telefoons

Dit is er nieuw in iOS 11, het nieuwe besturingssysteem voor je iPhone

De belangrijkste vernieuwingen van iOS 11 op een rijtje!

Clock 3 min

Vandaag heeft Apple iOS 11 beschikbaar gemaakt, het nieuwe besturingssysteem voor je iPhone en iPad. Zoals altijd brengt een update nieuwe en handige features met zich mee. Dit zijn de grootste vernieuwingen.

App Store

De App Store krijgt een nieuw jasje, maar ook meer functies. Zo krijgt de appwinkel een sectie ‘Vandaag’, waarin Apple zelf dagelijks een app in de spotlights zet. Daarnaast biedt de App Store voortaan meer informatie, tips en lijstjes. Daarmee moet het makkelijker worden om nieuwe, toffe apps te ontdekken.

Foto’s

De camera van je smartphone wordt nog essentiëler. Vooral voor portretfoto’s biedt de software-update veel nieuws. Het kleurenspectrum wordt breder, waardoor foto’s levendiger worden. Ook voegt Apple met deze update nieuwe filters toe. Bovendien kun je twee keer zoveel kiekjes schieten als hiervoor, want nieuwe foto’s nemen maar de helft van de opslagruimte in beslag.

Ook voor Live Photos zijn er meer mogelijkheden. Je kunt de bewegende beelden nu eindeloos laten herhalen of een stuiter-effect geven. Daarbij speelt de Live Photo zich eerst normaal af en vervolgens, direct op het einde van de ‘video’, achterstevoren.

Bedieningspaneel

Het welbekende bedieningspaneel, dat je tevoorschijn tovert door onderaan je scherm naar boven te swipen, wordt vernieuwd. De icoontjes en knoppen vullen nu het volledige scherm en zijn compleet door elkaar geschud. Het grootste voordeel is dat je paneel voortaan naar eigen smaak kunt aanpassen. Ga daarvoor naar Instellingen en verwijder onderdelen, of voeg ze toe.

Autoslot

Safety first, ook met je smartphone. Als je iPhone voortaan merkt dat je aan het autorijden bent, worden automatisch allerlei functies geblokkeerd. Zo word je niet afgeleid door belletjes, notificaties of andere geluidjes. Je kunt de functie ook handmatig inschakelen, via de knop met de auto uit het bovenstaande bedieningspaneel.

Hoewel meldingen zijn uitgeschakeld, kun je andere apps wel gewoon gebruiken. Je navigatiesoftware werkt nog gewoon, evenals de knoppen om muziek af te spelen.

Augmented reality

Deze technologie kennen we al van Pokémon Go en de maskers Snapchat: een virtuele laag wordt over de echte wereld gelegd. In iOS 11 zit nu in de meeste nieuwe apparaten ARKit. Daarmee kunnen app-bouwers eenvoudig augmented reality-toepassingen bouwen voor de nieuwste Apple-apparaten.

Denk bijvoorbeeld aan een meubelverkoper. Dat bedrijf kan bijvoorbeeld een app bouwen waardoor je alvast kunt kijken hoe je nieuwe bankstel in de woonkamer staat. Of game-makers, die van diezelfde woonkamer een realistische game-omgeving maken.

De augmented reality-technologie werkt alleen op iPhone 6s en nieuwer, iPhone SE, de iPad (2017) en de iPad Pro van 9,7, 10,5 en 12,9 inch.

Siri

De slimme assistent Siri gaat ook met zijn tijd mee. Of haar tijd mee, want Siri wordt met deze update in Nederland ook beschikbaar met een vrouwenstem. De assistent wordt iets slimmer en kan nu woorden – uit het Engels – vertalen naar het Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Chinees.

Bovendien hoef je niet meer met je stem te praten, maar kun je ook met hem/haar chatten. Ga daarvoor naar Instellingen en schakel via ‘Algemeen’ de functie ‘Typ vragen aan Siri’ aan. Zo kan Siri je ook helpen als je niet kunt praten, bijvoorbeeld in de stiltecoupé of in de bibliotheek.

iPad

Het besturingssysteem legt naast de iPhone ook veel nadruk op de iPad. De nieuwe app Bestanden brengt al je documenten bij elkaar, waardoor je een stuk overzichtelijker met je apparaat kunt werken. Daarnaast wordt multitasken makkelijker: je kunt vanuit het dock eenvoudig een tweede app openen door hem naar het scherm te slepen.

Je kunt iOS 11 vanaf nu downloaden voor de iPhone 5s, alle varianten van de iPhone 6, alle varianten van de iPhone 7 en de nieuwste toestellen: iPhone 8 en iPhone X. De update is ook beschikbaar voor de iPad mini 2, 3 en 4, iPad (5e generatie), iPad Air en iPad Air 2 en de iPad Pro.

Beeld: Shutterstock