Telefoons

Apple kondigt iOS 12 en deze toffe nieuwe updates voor je iPhone aan

Een sneller toestel, je eigen memoji en facetimen met tot wel 32 mensen tegelijkertijd: Dit komt er dit jaar allemaal nieuw op je iPhone in iOS 12!

Clock 7 min

Apple heeft weer een mooie nieuwe update van je smartphone aangekondigd. Als je tenminste in het bezit bent van een iPhone of iPad van ná 2013. iOS 12 is de naam van het nieuwe operating system, dat vanaf dit najaar gratis te downladen is voor alle iOS-gebruikers. Ook voor Apple Watch-, Apple TV-, iPod Touch-, MacBook- en iMac-gebruikers was er goed nieuws: ook deze Apple-apparaten krijgen later dit jaar een software update.

Apple WWDC event 2018

Apple-CEO Tim Cook maakte de aankondigingen bekend tijdens Apple’s WWDC-event, de jaarlijkse conferentie voor Apple-developers. Tijdens deze conferentie kunnen developers tal van workshops volgen en meer leren over het ontwikkelen van iOS-apps en Apple-software. Het event wordt traditiegetrouw afgetrapt met een keynote waar Cook en andere prominente Apple-medewerkers de laatste updates aan hun operating system presenteren.

Ook voor zakelijke gebruikers van Apple-apparaten zijn er dit najaar behoorlijk wat interessante updates. Zo wordt het mogelijk te facetimen met meerdere mensen tegelijkertijd (handig voor videoconferencing) en kun je op je MacBook straks nog makkelijker (video)screenshots maken die je direct in een presentatie kunt gebruiken.

Een overzicht van de 8 meest interessante nieuwe mogelijkheden in iOS 12, Watch OS 5 en MacOS Mojave:

1. Je iPhone wordt sneller

Je oude iPhone wordt met iOS 12 een stuk sneller
Tweet
Twitter
Eén van de belangrijkste verbeteringen in iOS 12 is dat je toestel met de nieuwe software weer een stuk sneller moet worden. Volgens Cook, die het nieuwtje bij aanvang van zijn WWDC keynote zelf bekendmaakte, is het met het nieuwe OS mogelijk om alle processen ‘tot wel twee keer sneller uit te voeren’. In de praktijk betekent dat dat je (oude) iPhone weer een beetje als nieuw zal gaan werken. En dat is natuurlijk altijd goed nieuws.

2. De mogelijkheden van AR

Apple zet groots in op de mogelijkheden van augmented reality (AR) met een scala aan nieuwe mogelijkheden voor developers. Zij kunnen vanaf nu nog makkelijker apps ontwikkelen die gebruik maken van augmented reality dankzij AR Kit 2. Verwacht dus dit najaar ook een hoop nieuwe apps die gebruik maken van deze technologie. Eén app kondigde Apple zelf alvast aan: Met de nieuwe ‘Meet’ app (‘Measure’) kun je straks met behulp van AR voorwerpen in je omgeving direct opmeten via je beeldscherm, zonder dat je daarvoor een meetlint nodig hebt. Handig als je aan het klussen bent.

3. Group Facetime

Het is een mogelijkheid waar veel professionals al tijdens op wachten: meerdere personen toegang geven tot een Facetime-gesprek. In iOS 12 is het straks mogelijk. Met Group Facetime kun je tot wel 32 mensen in één Facetime call toelaten. Wat erg handig is, is dat de Facetime app zelf weet wie er op dat moment aan het woord is in een gesprek. Het videobeeld van die persoon wordt op dat moment automatisch groter gemaakt, zodat die persoon duidelijk in beeld is. Neemt iemand anders het woord, dan komt die persoon juist in de spotlight. Videoconferencing wordt op deze manier een stuk makkelijker gemaakt voor bedrijfsomgevingen waar iedereen op een Macbook, iPhone of iPad werkt.

4. Je eigen Siri-commando’s

De toekomst van spraaktechnologie wordt door diverse trendwatchers genoemd als één van de grote trends voor de komende jaren. Niet verwonderlijk dus dat ook Siri, de spraakassistent van Apple een belangrijke update krijgt. Vanaf iOS 12 heb je namelijk de mogelijkheid om zelf je eigen commando’s voor Siri te bedenken en in te stellen op je iPhone, iPad of Apple Watch.

Roep je bijvoorbeeld ‘Ik heb nu een belangrijke meeting!’ tegen je Apple Watch, dan kan Siri op dat moment automatisch verschillende taken uitvoeren. Bijvoorbeeld je iPhone op ‘do-not-disturb’-modus zetten en een iMessage naar je PA sturen dat je niet gestoord mag worden.

Ook kun je bepaalde voorgeprogrammeerde Siri-commando’s downloaden en installeren via de iTunes store. Bij het commando ‘Ik ga naar huis’ krijg je bijvoorbeeld te horen hoe lang je thuisreis precies gaat duren, wordt er een berichtje naar het thuisfront gestuurd, en start je favoriete playlist terwijl je in de auto stapt. Als dat geen luxe is.

5. CarPlay gaat third-party apps ondersteunen

Goed nieuws voor nieuwe autobezitters die graag apps zoals Google Maps gebruiken: Apple CarPlay gaat deze nu ook ondersteunen. Tot voor kort kon je in een auto met Apple CarPlay alleen gebruik maken van native Apple apps zoals Apple Maps. Maar nu gaat Apple dus ook andere apps ondersteunen voor op je dashboard. Je kunt dan bijvoorbeeld ook denken aan apps zoals Waze of Flitsmeister.

6. ‘Do not disturb’ nachtfunctie

Sta jij elke ochtend gestresst op bij het zien van alle pushnotificaties op je homescherm?
Tweet
Twitter
Sta jij elke ochtend toch ietwat gestresst op bij het zien van je homescherm vol pushnotificaties? Of wordt je ’s nachts wel eens wakker omdat je iPhone-scherm oplicht als er bijvoorbeeld een nieuwsbericht binnenkomt? Met de ‘Do not disturb at night’-functie wil Apple dat probleem ondervangen. Deze speciale modus voor tijdens je nachtrust zorgt ervoor dat je scherm niet oplicht terwijl je ligt te slapen. Daarnaast is je scherm ’s ochtends bij het opstaan volkomen leeg. Pas als je je device oppakt om aan de slag te gaan, worden de berichten die je ’s nachts hebt gemist, geleidelijk aan weergegeven. Nieuw in iOS 12 is ook dat Apple notificaties gaat groeperen, zodat je geen eindeloze stroom van pushnotificaties meer te zien krijgt. Dat ruimt dus lekker op.

7. Manage je eigen smartphonegebruik

Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van smartphoneverslaving: Je gebruikt je smartphone (of sommige apps) op een dag soms net iets vaker dan je zelf zou willen. Een belangrijke stap om daar van af te komen is inzicht. Precies dat gaat iOS 12 straks bieden: je ziet dan in één handig overzicht hoe vaak je bepaalde apps gebruikt en welke het meest van je tijd opsouperen.

Limieten instellen kan ook. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je niet meer dan één uur per dag aan LinkedIn of e-mail wil besteden. Zodra je langer dan een uur per dag actief bent in deze apps, ontvang je een push alert met het bericht dat het tijd is om iets anders te gaan doen.

8. Memoji

Andere smartphonefabrikanten hadden al de optie om je eigen emoji te maken, en nu komt ook Apple met deze functionaliteit: Memoji. Met Memoji maak je van eigen gezicht een mooie emoji, die je met behulp van gezichtsherkenning ook kunt laten bewegen net als je eigen gezicht. Je kunt een Memoji vervolgens versturen via iMessage, en daarmee je berichten een stuk persoonlijker maken. Ook leuk: je kunt een Memoji ook gebruiken tijdens een Facetime-gesprek. Handig als je geen make-up op of een bad hairday hebt’.

9. Meer beweging met de Apple Watch

Ook de Apple Watch krijgt dankzij de Watch OS 5 update dit najaar een paar handige nieuwe functies. Zo wordt de tracking van bepaalde sporten zoals wandelen, hardlopen en yoga verbeterd, waardoor deze activiteiten nauwkeuriger gelogd worden. Je kunt je vrienden bovendien uitdagen voor een ‘challenge’ om die week meer te bewegen en krijgt updates wie die wedstrijd gaat winnen om je te motiveren.

En ben je best actief, maar vergeet je tijdens het sporten vaak om je workout te loggen? Vanaf binnenkort wordt elke workout automatisch herkend en automatisch opgeslagen. Ook handig is de mogelijkheid om straks podcasts offline te syncen op je Apple Watch, zodat die kunt beluisteren tijdens het sporten, zonder dat je je iPhone bij je hoeft te hebben.

10. Videoscreenshots in MacOS Mojave

Je kunt screenshots van een video maken en die direct in een presentatie slepen
Tweet
Twitter
Mac-gebruikers weten al dat het op een Mac heel makkelijk is om screenshots te maken. In MacOS Mojave, het nieuwe besturingssysteem voor je MacBook of iMac worden deze mogelijkheden straks nog verder uitgebreid. Je kunt dan bijvoorbeeld ook heel makkelijk screenshots van een video maken. De screenshot verschijnt daarna direct rechtsonderin je beeldscherm, zodat je hem direct in een (Keynote) presentatie kunt slepen. Dat maakt het maken van knappe presentaties gelijk een stuk eenvoudiger.

11. Dark mode voor je computer

Prettige bijkomstigheid voor mensen die vaak ’s avonds laat nog aan het werk zijn is dat je Apple-computer straks heel makkelijk te switchen is naar een zogenaamde ‘dark mode’. In dark mode worden alle standaard Apple apps zoals mail en calender in plaats van in het wit in donkerblauwe en grijze kleuren weergegeven. Ook je bureaublad verandert desgewenst van kleur naar een prachtige foto van de Mojave woestijn in het maanlicht. Een donkere interface is niet alleen rustiger voor je ogen in donkere settings, de verminderde weergave van kunstlicht is ook beter voor je scherm en de mensen in je omgeving.

Apple iOS 12, Watch OS 5 en MacOS Mojave zijn pas vanaf dit najaar beschikbaar voor de bezitter van een iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook, iMac of ander Apple device. Wil je weten of jouw apparaat compatible is met de nieuwe software? Bekijk dan de lijst hieronder met een compleet overzicht van alle apparaten waarop Apple de nieuwe update ondersteunt.

Developers die nu al aan de slag willen met de nieuw aangekondigde software updates, kunnen per direct gebruik maken van alle nieuwe operating systems. Met een Apple developer account kun je nu als iOS 12 installeren, zodat je jouw app kunt voorbereiden op de nieuwe updates.

Beeld: Apple
Beeld: Shutterstock