Mobile Tech

Wat zijn de alternatieven voor ISDN nu ISDN stopt?

ISDN is een verouderd protocol dat sinds 1 september 2019 niet langer wordt aangeboden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je telefonieoplossing niet alleen makkelijker maar ook goedkoper maakt.

Gratis eBook voor startende ondernemers

Van website tot huisstijl en van social media tot SEO: download ons gratis eBook vol praktische tips, uitleg, links en tools om je bedrijf succesvol op de kaart te zetten en meer klanten binnen te halen.

Download gratis eBook
Per 1 september 2019 is ISDN gestopt. Dat betekent dat veel ondernemers zonder een alternatief voor een telefooncentrale zijn komen te zitten. Toch zijn er talloze goede alternatieven voor ISDN op de markt die ervoor zorgen dat jouw bedrijf snel weer online is.

Waarom stopt ISDN?

ISDN is eigenlijk een verouderd protocol dat geïntroduceerd werd in de jaren ’90. In die tijd gingen we voor het eerst ook data via onze telefoonlijn versturen, bijvoorbeeld om te faxen en internetten. Het grote nadeel van data verzenden via de telefoonlijn is dat deze bezet was als je online was. Met de komst van ISDN was dit probleem verholpen: ineens konden we twee of meer lijnen tegelijkertijd gebruiken. Dit bleek ideaal voor bedrijven die bijvoorbeeld gebruikmaakten van een telefooncentrale, alarmsysteem of pinautomaat.

Maar inmiddels is de technologie achter ISDN dusdanig verouderd dat het systeem per 1 september 2019 niet langer wordt ondersteund door alle Nederlandse telecomproviders. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor ISDN die bovendien veel andere voordelen bieden.

1. VoIP telefonie

Door te kiezen voor een vast mobiel integratie van T-Mobile kun je straks bellen via je internetverbinding. Dit wordt ook wel ‘Voice over IP’ oftewel VoIP genoemd. Groot voordeel is dat je telefonie-omgeving volledig gekoppeld kan worden aan de rest van je IT-omgeving en andere communicatiemiddelen. Denk aan videoconferencing of het delen van bestanden via een clouddienst.

Een ander voordeel van VoIP is dat IP-telefonie niet gebonden is aan fixed locatie. Elke gebruiker heeft zijn of haar eigen IP-adres. Je kunt op je mobiel dus gewoon bellen met je vaste nummer. Ook uitgaande telefoongesprekken kun je gewoon voeren met dit vaste nummer.

Groot voordeel van VoIP is ook dat je maandelijkse kosten over het algemeen veel lager zijn dan bij ISDN. Ook heb je geen onderhoudskosten meer aan je telefooncentrale. Deze wordt namelijk volledig gehost in de cloud.

Wil je meer weten over de vast-mobiel en VoIP oplossing van T-Mobile? Bekijk dan deze pagina over onze clouddiensten Office Essential en Business Essential.

2. Mobile only

Heeft jouw bedrijf niet langer behoefte aan een eigen telefooncentrale? Bijvoorbeeld omdat je geen receptionist hebt en al je medewerkers direct via hun mobiele telefoon bereikbaar zijn? Dan is het wellicht de beste optie om je bedrijf ‘mobile-only’ te maken. Met een T-Mobile Unlimited- abonnement kunnen je medewerkers elke maand onbeperkt bellen, sms-en en online zijn. Zo zijn ze dus altijd en overal in staat hun werk goed te doen.

Heb je naar de buitenwereld toe toch behoefte aan een vast nummer, bijvoorbeeld omdat dit professioneler overkomt? Maak dan gebruik van Office Essential. Voor een paar euro per maand extra krijg je dan een vast nummer van T-Mobile dat je kunt beheren vanaf je mobiele telefoon. Zonder dat je daar een ingewikkelde telefooncentrale voor nodig hebt.

3. Unlimited workspace

Maakt je bedrijf gebruik van Microsoft Office 365? Dan is het tijd om het nieuwe werken voor eens en altijd te omarmen. Met Unlimited Workspace wordt het gebruik van Office 365 namelijk nog makkelijker. Je werkplek is letterlijk overal: Je kunt uitgaand bellen op een vast nummer vanaf je laptop, tablet, smartphone of vaste toestel.

Feitelijk worden verschillende communicatiemiddelen hier volledig geïntegreerd. Alles van (internet)bellen, chat, videoconferencing en e-mail kun je doen op elk apparaat denkbaar. Deze manier van samenwerken verhoogt de productiviteit en uiteraard het werkplezier.

Wil je meer weten over Unlimited Workspace van T-Mobile en onze partners Mitel, CallHosted en OfficeGrip? Lees dan hier een interview over dit product met Léon Toet, directeur Zakelijk bij T-Mobile.

Gratis eBook 'Succesvol ondernemen'

Van website tot huisstijl en van social media tot SEO: wat heb je allemaal nodig om jouw nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten en meer klanten binnen te halen? Download onze gratis eBook vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Beeld: Shutterstock
T-mobile