Leer gebarentaal op Tiktok
Denk Unlimited

Maak jij wel eens dansfilmpjes op TikTok? Dan kan je ook gebarentaal leren! Samen met Court, Sor, Sigourney K, 20Hertz en TYD hebben we een speciale track, TikTok-dans en een TikTok-effect gemaakt, waarmee je spelenderwijs kan kennismaken met Nederlandse Gebarentaal. Zodat je meer connectie kan maken.

“Niets houdt me tegen”
De missie van Court

Nederland telt ongeveer 1.5 miljoen doven of slechthorenden en NGT (Nederlandse Gebarentaal) is sinds 2021 een officiële Nederlandse taal. Echter kunnen maar weinig horende mensen gebarentaal. In onderstaande video volg je het verhaal van Court. Court is 22 jaar, doof en performer. Doordat maar weinig mensen gebarentaal kunnen, is het moeilijk voor Court om een klik te maken. En dat mist hij. Het is zijn missie om door middel van dans en muziek iedereen gebarentaal te leren. Zodat mensen meer connectie met elkaar kunnen maken. Samen met 20Hertz, Sigourney K. en Sor heeft Court een soundtrack en een TikTok-dans bedacht, waarvan het refrein zinnen bevat die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. En met een speciaal ontworpen TikTok-effect kun je met toegankelijke instructies de choreografie van het dansje oefenen. Zodat iedereen kennis kan maken met gebarentaal.

Doe mee op TikTok
Leer gebarentaal

Wil je ook gebarentaal leren? Met dit TikTok-effect kun je heel makkelijk de choreografie van het TikTok-dansje oefenen. Doe je mee?

Meer over TYD

Er is ontzettend veel te leren over NGT. Zo was NGT tot 1980 verboden en werd doven verteld dat ze moesten leren praten en liplezen. Sinds 2021 is NGT een officiële Nederlandse taal, zoals bijvoorbeeld Fries dat ook is. Wil je meer weten over gebarentaal of dovencultuur? Op de website van TYD vind je verschillende opties voor cursussen en lezingen. Ook kun je hier zelf in een online leerprogramma gebarentaal leren.

We won’t stop until everyone is connected

De missie van Court is ontzettend bijzonder. Zijn continue inzet om via social media meer aandacht voor NGT te vragen en daarmee mensen te verbinden is erg inspirerend en een goed voorbeeld van een unlimited mindset. Wij zien veel raakvlakken tussen de missie van Court en ons Connect to Change plan. Met ons Connect to Change-plan dragen we bij aan een samenleving die niet alleen leefbaarder is, maar ook inclusiever voor iedereen. Dat zien we als plicht. Vanuit onze missie: We won’t stop until everyone’s connected. In het Connect to Change-plan komen activiteiten en initiatieven samen vanuit 4 pijlers: duurzaamheid, innovatie voor de maatschappij, digitale inclusie, en diversiteit en inclusie.