Bij simswapping neemt iemand met criminele intenties jouw mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart en ander toestel door gebruik van jouw persoonlijke gegevens. Open onderstaande infographic voor een uitgebreide uitleg.

decorative picture

Hoe werkt dit?

Een crimineel speurt het internet af op zoek naar persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Hij kan ook in het bezit zijn gekomen van jouw gegevens door diefstal van die gegevens of door een datalek van een andere organisatie. Hij neemt hiermee ongewenst jouw identiteit aan en misleidt vervolgens de telecomaanbieder om je nummer over te zetten op een andere simkaart.

Met je oorspronkelijke simkaart heb je daarna geen toegang meer tot het netwerk. Je kunt dan niet meer bellen, geen berichten meer versturen en niet meer mobiel internetten.

In sommige gevallen gebruik je je telefoonnummer ook om jezelf te identificeren bij websites en apps door middel van sms verificatie – zoals bijvoorbeeld je bank, social media, bitcoin brokers, DigiD en creditcard. Deze controle sms-jes komen niet meer bij jou binnen, maar bij degene die je 06-nummer heeft overgenomen. In combinatie met eerder verkregen persoonsgegevens kan hij zich toegang verschaffen tot alle web portals.

Als je merkt dat je slachtoffer bent geworden van simswapping, is het vaak al te laat. Neem in dat geval altijd zo snel mogelijk contact op met je telecomaanbieder. Ben je klant bij T-Mobile, dan kun je contact opnemen met de Klantenservice van T-Mobile.

decorative image

Wat doet T-Mobile aan simswapping?

T-Mobile vindt het belangrijk criminelen een halt toe te roepen om simswapping tegen te gaan en doet dit op drie manieren:

1. We hebben onze protocollen en processen nog verder aangescherpt. Klanten die hun simkaart kwijt zijn of een kapotte simkaart hebben, kunnen alleen nog in de T-Mobile winkel hun nieuwe simkaart activeren. Klanten die echt niet in de gelegenheid zijn om naar de winkel te komen, worden doorgeschakeld naar een speciaal team dat met extra controle stappen alsnog in uitzonderlijke gevallen de nieuwe simkaart kan activeren.

2. Als we zien dat er een poging is gedaan om te simswappen, nemen we contact op met de klant om hierop te wijzen. Daarbij adviseren we extra waakzaam te zijn op verdachte zaken.

3. Via al onze kanalen brengen we het gevaar van simswapping bij klanten, dealers en medewerkers op regelmatige basis onder de aandacht.

Alle systemen van T-Mobile worden continu en conform de laatste standaarden bijgewerkt om de veiligheid van onze diensten te blijven bewaken.

decorative picture

Wat kun je zelf doen en waar moet je op letten?

1. Wees terughoudend met het delen van persoonsgegevens op het internet of het bewaren van inloggegevens in bijvoorbeeld je e-mail accounts of social media accounts. Veel bedrijven en diensten gebruiken bijvoorbeeld jouw telefoonnummer, geboortedatum, adres of rekeningnummer ter verificatie van je identiteit. Vraag je af hoe goed deze gegevens zijn afgeschermd in combinatie met jouw inloggegevens.

2. Gebruik unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts en bewaar deze op een aparte plek. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en speciale tekens bevatten.

3. Gebruik waar dat kan een tweede stap om je accounts extra te beveiligen (tweestapsverificatie). Bij voorkeur via speciale authenticatie-apps, zoals bijvoorbeeld Google Authenticator, Microsoft Authenticator of LastPass Authenticator, maar dit kan ook per sms. Door nieuwe fenomenen zoals simswapping is het gebruik van speciale authenticatie-apps nog veiliger dan het gebruik van sms als tweestapsverificatie. Het gebruik van authenticatie-apps heeft dan ook de voorkeur.