Internet of Things: wat is het precies?

Internet of Things (IoT) zorgt voor datacommunicatie tussen apparaten: het ontwikkelen en exploiteren van IoT-toepassingen waarbij meerdere IoT-devices communiceren met een centrale applicatie.

Hoe werkt IoT?

De connectiviteit tussen de IoT-apparaten en de applicatie wordt meestal ingevuld met een radiotechnologie. Een voorbeeld hiervan is het thuis gebruik kunnen maken van Bluetooth of wifi in combinatie met een router en een vaste internetaansluiting. Of denk aan je slimme thermostaat die je op afstand kunt instellen en uitlezen. Het komt natuurlijk voor dat een lokale vaste netwerktoegang niet beschikbaar is. Zoals IoT-apparaten op verafgelegen locaties. Daarom is een andere mobiele technologie nodig om de benodigde connectiviteit te bieden. 

Hoe ontstaat een IoT-oplossing?

IoT bestaat uit meerdere componenten om uiteindelijk een IoT-oplossing te krijgen:

  • Apparaten, sensoren of machines die data genereren.
  • Modules die gekoppeld worden aan de apparaten, machines en sensoren waar een simkaart in kan, zodat data kan worden getransporteerd.
  • Connectiviteit, dat zorgt dat de data via een mobiel netwerk op de juiste tijd en plaats terecht komt. Dit zijn ondersteunende netwerken, maar ook de simkaarten en het platform om simkaarten te beheren en configureren.

IoT trends voor de toekomst

IoT gaat in 2020 een grote rol spelen. Steeds meer bedrijven zien de voordelen en mogelijkheden van Internet of Things. Met welke trends moeten we rekening houden?

IoT

Radiotechnologieën voor IoT

De nieuwste trend op IoT-gebied is het ondersteunen van IoT-toepassingen die werken met batterij gevoede sensoren, meters en schakelaars. Deze zijn nu al beschikbaar. Hier wordt in de komende jaren veel van verwacht.​ Dit soort IoT-apparaten moeten het liefst tot 10 jaar of nog langer functioneren op maar 1 batterijlading. Bovendien kunnen deze apparaten straks op allerlei plekken worden geplaatst, die tot voor kort ondoordringbaar en dus onbereikbaar zijn met traditionele communicatietechniek over 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Denk hierbij een rioolbuis, een brug of diep in een gebouw. In de IoT-wereld worden deze toepassingen gecategoriseerd als ‘Low Power Wide Area’ (LPWA).

5G

Nieuwe 5G technologieën​

Om zo ver te komen, hebben technici speciale 5G-technologieën ontwikkeld voor IoT. Dit gebeurt in internationaal verband binnen de standaardisatie-organisatie 3GPP. 3GPP heeft vanaf 2015 de internationale standaarden ontwikkeld en gepubliceerd voor onder meer Long Term Evolution Mobile en Narrow Band IoT (LTE-M en NB-IoT). Deze organisatie heeft bepaald dat LTE-M en NB-IoT 5G/IoT-technieken zijn. ​ De netwerkdekking van LTE-M en NB-IoT is beter dan die van de GPRS-, 3G- en 4G-datanetwerken. Bovendien zijn de IoT-apparaten voor LTE-M en NB-IoT goedkoper waardoor toepassingen sneller economisch haalbaar worden​.

De toekomst de baas met IoT: welke optie kies jij?

Met IoT Easy Connect maken we IoT-connectiviteit eenvoudig, zorgeloos en transparant. Deze alles-in-1 oplossing zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over je IoT-connectiviteit. Alles wat je nodig hebt zit erin en voor de lage all-in prijs hoef je het niet te laten. IoT Easy Connect is de standaardoplossing voor reguliere IoT-toepassingen met een gemiddeld tot hoog dataverbruik. IoT Easy Connect Low Power is bedoeld voor de IoT-oplossingen die periodiek weinig data versturen of ontvangen.

IoT Easy Connect Low Power​

IoT Easy Connect Low Power is bedoeld voor energiezuinige Low Power Wide Area (LPWA) IoT-oplossingen. Dit zijn toepassingen die weinig data versturen of ontvangen. De IoT-sensoren of devices die je hiervoor nodig hebt, werken op batterijen die tot wel meer dan 10 jaar meegaan.

IoT Easy Connect​

IoT Easy Connect is de standaardoplossing voor reguliere IoT-toepassingen met een gemiddeld tot hoog dataverbruik. Alles-in-1 simkaarten zijn voorgeactiveerd voor alle netwerken. Zo kun je in de selfcare portal eenvoudig het netwerk kiezen dat het beste bij jouw oplossing past. En dit alles voor de beste all-in prijs van Nederland. 

IoT Custom Connect

IoT Custom Connect is onze connectiviteitsoplossing op maat voor alle IoT-toepassingen waarvoor je een betrouwbare verbinding nodig hebt via onze 2G, 3G, 4G, 5G, LTE-M en NB-IoT 5G-netwerken. Samen creëren we een oplossing op maat die is afgestemd voor jouw bedrijf.

Zelf experimenteren met IoT?

IoT Easy Connect Start is bedoeld voor het ontwikkelen en testen van je IoT-oplossing op het NB-IoT netwerk van T-Mobile Ondernemen. Het is bijvoorbeeld handig voor het testen van prototypen in het veld, waarbij je de batterijlevensduur wil beoordelen. Onze alles-in-1 simkaart is voorgeactiveerd met NB-IoT en heeft 1 MB gratis datategoed met een gebruiksduur van 12 maanden. Bekijk de technische specs.

Lees meer over Internet of Things

Om je te inspireren hebben we een aantal voorbeelden van IoT voor je op een rijtje gezet:

IoT voor MKB’ers

Hoe ondernemers innoveren met het Internet of Things

Waar en hoe kan IoT het beste in jouw bedrijf worden ingezet? Hoe kun je innovatief en succesvol ondernemen met IoT? En hoe verbind je alledaagse dingen met IoT?

Digitale transformatie

Hoe je IoT ook in jouw bedrijf eenvoudig mogelijk maakt

Innovatie is cruciaal voor toekomstbestendige bedrijven. Dat betekent dat een bedrijf duurzaam, efficiënt en wendbaar moet zijn. T-Mobile ondersteunt ondernemers in hun digitale transformatie.

Mobile IoT

Hoe NB-IoT en LTE-M bijdragen aan het succes van IoT

IoT voorzien machines, voertuigen, containers en gebouwen van software, sensoren en connectiviteit om ze te monitoren en te controleren. In deze whitepaper wordt uitgelegd waarom, wanneer en hoe IoT ingezet kan worden.