Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie draadloze mobiele netwerktechnologie en de opvolger van 4G. 5G is zo ontworpen dat het snelheden tot wel 20 Gbps aan kan. De reactietijd van 5G is onder de 1ms. Bij 4G is dat op dit moment 30 tot 50ms. Daarnaast is 5G geschikt om veel meer bandbreedte aan te kunnen. Dit zorgt voor een sneller, stabieler netwerk in dichtbevolkte gebieden, plekken waar veel mensen of apparaten samenkomen en goed geïsoleerde (bedrijfs)locaties.

Snelheid

Snelheid

5G is vele malen sneller dan zijn voorgangers 3G en 4G. Wanneer je straks gebruik maakt van 5G internet is je dataverbinding zo goed als realtime. Dat betekent nooit meer wachten tot je video begint te streamen of een bestand wordt gedownload. Niet alleen smartphone- en computergebruikers profiteren daarvan. Als straks ook onze auto’s, huizen en complete steden ‘connected’ zijn, hebben we die extra snelheid van het netwerk hard nodig.

Internet of things

Internet of Things

In de toekomst zullen de meeste apparaten en machines aangesloten zijn op het Internet of Things. Dankzij ingebouwde sensoren en een dataverbinding kunnen deze dan bijvoorbeeld eerder gerepareerd of geupdate worden. Om al deze miljarden nieuwe apparaten online te brengen, is een netwerk nodig dat om kan gaan met zogenaamde machine to machine (M2M) communicatie. 5G maakt deze grootschalige uitrol van M2M en IoT mogelijk.

Veilig netwerk

Betrouwbaar

5G snelheid zorgt voor ongekend lage latency. Met latency bedoelen we de tijd die nodig is om verbinding met een netwerk te maken voordat de gegevensoverdracht begint. Als deze reactietijd straks praktisch nul is biedt dat nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, de medische wetenschap en artificial intelligence. Maar ook de beveiliging van data bij overheden en bedrijven kan flink worden verbeterd dankzij de veel hogere betrouwbaarheid van 5G.

Stabiele verbinding

Stabiele verbinding

Op dit moment laat een 4G verbinding op drukke plekken soms te wensen over. Denk aan festivals, vliegvelden of andere plaatsen waar veel mensen tegelijk zijn. Omdat de capaciteit van het 5G-netwerk vele malen groter is, zullen deze problemen verleden tijd zijn. Hierdoor is het 5G-netwerk geschikt voor toepassingen waarvoor een hoge stabiliteit nodig is, denk aan zelfrijdende auto’s of bijvoorbeeld medische hulp op afstand.

Wat zijn de mogelijkheden van 5G?

T-Mobile is continu bezig met de verbetering van haar netwerk. Zo hebben we naast 4G op veel plekken in ons land nu al 4G+, met snelheden die vele malen hoger liggen dan een standaard wifi-verbinding. 5G zal nog sneller zijn, maar de belangrijkste verbeteringen zijn de hogere betrouwbaarheid en mogelijkheid om onbeperkt nieuwe apparaten te kunnen toevoegen op ons netwerk. Dat biedt het bedrijfsleven tal van nieuwe mogelijkheden:

 • Internet of Things
  Welke apparaten of machines zouden in jouw organisatie slimmer kunnen opereren? Met het beantwoorden van deze vraag zet je bedrijf zijn eerste stap op het gebied van IoT. Lees er meer over op onze IoT pagina en start vandaag nog met het slimmer maken van jouw organisatie.
 • Zelfrijdende auto's
  In de autoindustrie is 5G een belangrijke ontwikkeling. In de toekomst zullen alle auto’s verbonden zijn met het web. Zo kunnen reparaties al voor een probleem optreedt, worden ingepland. Het maakt zelfs volledig autonoom rijdende voertuigen mogelijk.
 • Smart cities
  In een stad waar elke parkeerplek een sensor in de grond heeft zitten, hoeven automobilisten nooit meer urenlang op zoek naar een parkeerplaats. De gemeente Amsterdam experimenteert hier nu al mee.
 • Industriële automatisering
  Wanneer industriebedrijven van afstand precies kunnen zien welke machine onderhoud nodig heeft, kan daarmee een enorme kostenbesparing worden gerealiseerd. Dankzij 5G technologie zijn ontwikkelingen zoals deze straks op grote schaal mogelijk.
 • Voice
  Voicediensten zoals Siri, Alexa en Google Assistant worden de komende jaren belangrijke nieuwe communicatiekanalen. Omdat de dialoog zo veel mogelijk realtime moet plaatsvinden, is de lage latency die 5G biedt hierbij cruciaal.

Lees meer over 5G

IoT

De drie belangrijkste ontwikkelingen rond 5G

Deze week is het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Na de CES in Las Vegas is er ook in Spanje veel te doen rond 5G. Waar staan we met de ontwikkelingen van de opvolger van 4G?

Mobile

Intel werkt hard aan nieuwe 5G chip

De ontwikkeling van 5G technologie neemt een sneltreinvaart nu de grote chipfabrikanten hebben aangekondigd hun eerste 5G chips al in 2019 op de markt willen hebben.

5G

Binnen twee jaar 5G: ben je er klaar voor als ondernemer?

Binnen nu en twee jaar wil T-Mobile 5G introduceren in Nederland. 5G is nog veel sneller dan 4G, maar bovenal heeft het een veel grotere capaciteit voor devices die zijn aangesloten op het web. En dat is juist nu relevant voor het bedrijfsleven.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer komt 5G in Nederland?

  In 2018 heeft T-Mobile beloofd om als eerste Nederlandse provider 5G te zullen gaan uitrollen. Dit gaat gebeuren in 2020. Houd deze pagina en Founders in de gaten voor updates.

 • Wat is 5G wifi?

  5G wifi is een nieuwe standaard in draadloze routers die ook wel bekend is als 802.11ac. Deze routers maken het mogelijk om heel veel apparaten tegelijk aan te sluiten, zonder dat je internetsnelheid daarmee vertraagd. 5G wifi modems zijn tot wel drie keer sneller dan een gewone modem. Op dit moment biedt T-Mobile nog geen 5G routers aan.

 • Is mijn smartphone geschikt voor 5G?

  Op dit moment hebben merken als Samsung, Oppo en OnePlus 5G toestellen. 

 • Wat is de gemiddelde 5G snelheid?

  Met 5G kunnen snelheden tot wel 20 Gbps worden behaald. Ter vergelijking: een gemiddelde wifi verbinding biedt op dit moment een snelheid van 100 Mbps. Onze 4G+ verbinding haalt snelheden tot 450 Mbps. Daarmee biedt T-Mobile op dit moment het snelste netwerk van Nederland.

 • Kan ik met 5G mijn eigen bedrijfsnetwerk opzetten?

  Eén van de mogelijkheden die we zullen aanbieden is het afnemen van een deel van het 5G- netwerk voor je bedrijf: je eigen zakelijke 5G-netwerk. Zo’n bedrijfsnetwerk heeft veel voordelen: extreem hoge betrouwbaarheid, lage latency en een hoog veiligheidsniveau. Neem voor meer informatie contact op met één van onze accountmanagers.

 • Kan ik nu al beginnen met het bouwen van een 5G-IoT-netwerk?

  Het 5G-netwerk zal pas in 2020 live zijn, en ook de meeste 5G hardware is nog in ontwikkeling. Toch is het zeker mogelijk om alvast te beginnen met 5G, zonder dat het nodig is om in 2020 al je apparatuur te vervangen. Het huidige IoT-netwerk van T-Mobile is gebaseerd op 5G-technologie, en alles wat je nu bouwt kan in 2020 naadloos worden overgezet naar het 5G-netwerk, zonder dat er extra investeringen nodig zijn. Lees alles over het T-Mobile IoT netwerk op https://iot.t-mobile.nl/.