F-Secure

Veilig online

In het digitale tijdperk waarin we leven, brengen we enorm veel tijd online door. We surfen over het internet, we bankieren mobiel en we plaatsen online bestellingen. Steeds weer liggen er gevaren op de loer, waartegen we ons gelukkig steeds beter kunnen beschermen. Met een goede online beveiligingsoplossing zorg je ervoor dat je overal veilig online bent. Op al je apparaten.

F-Secure

Hoeveel verschillende wachtwoorden heb jij?

De gemiddelde Nederlander heeft tientallen besloten accounts op verschillende websites. Verzin daar maar eens allemaal unieke wachtwoorden voor, die je ook nog eens kan onthouden! Verschillende pincodes, klantnummers en burgerservicenummers moeten allemaal veilig maar toegankelijk worden opgeslagen. De oplossing? Het gebruik van een wachtwoordbeheer-applicatie, waarmee je al deze data veilig kan genereren, analyseren, en opslaan.

Bestel tegen een gereduceerd tarief:

SAFE

De bekroonde internet security suite en winnaar van de AV‑TEST Best Protection award 2018. SAFE beschermt je tegen virussen, Trojaanse paarden en ransomware. SAFE beschermt ook je online bank­verbinding. Je kunt limieten instellen voor internetgebruik door kinderen. Jij en je gezin kunnen veilig internetten; zowel op de desktopcomputer als op de mobiele telefoon.

KEY

Bewaar al je belangrijke gegevens in één veilige wachtwoordbeheerder en gebruik ze sneller en gemakkelijker om je aan te melden bij je favoriete services of om veilig online te betalen.

Veilig online tips & tricks

Elke dag maken we gebruik van het internet: geld overmaken, online shoppen of je mail checken. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat je veilig gebruik kunt maken van internet. Lees snel verder voor onze tips en tricks over wachtwoorden, ransomware en phishing.

Tips voor een veilig wachtwoord

1. Kies voor een veilig wachtwoord
Het blijft een open deur, maar een veilig wachtwoord is belangrijk. Gebruik daarom een sterk wachtwoord. Sterke wachtwoorden bestaan uit minimaal 8 karakters. Ze bevatten minimaal de volgende karakters: een hoofdletter, een kleine letter, een nummer en een speciaal karakter zoals @, #, $ of %. Wil je het wachtwoord niet in je hoofd stampen? Gebruik dan een password manager.

2. Maak een wachtwoordzin
Een andere manier is het kiezen van een zogenaamde wachtwoordzin, bijvoorbeeld: 'mijnlievelingsdieriseenijsbeer'. Een sterke wachtwoordzin bestaat uit minimaal twintig tekens en is origineel en persoonlijk.

3. Wijzig je wachtwoord regelmatig
Hoe vaker je een wachtwoord wijzigt, hoe veiliger.

4. Gebruik geen wachtwoord dat direct aan jou te relateren is
Denk hierbij aan wachtwoorden met je woonplaats of de naam van je kind(eren).

5. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord.
Dat is lastig, maar wel de beste manier om je gegevens te beschermen.

6. Deel nooit je wachtwoord met iemand.
Gewoon niet doen.

Hoe voorkom je ransomware?

Met ransomware kunnen internetcriminelen toegang krijgen tot je computer en deze 'gijzelen'. Maak regelmatig backups van je bestanden, zodat je bij een softwaregijzeling je computer kan resetten naar de laatste backup. Hierdoor hoef je geen losgeld te betalen aan internetcriminelen.

Tips tegen phishing

Phishing is het oplichten van mensen door nepberichten te sturen en naar persoonlijke gegevens vragen. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de e-mails die je binnen krijgt. Sommige nepmails zijn bedriegelijk echt. Gebruik de volgende tips om phishing te herkennen:

1. Controleer het adres van de afzender
Vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie.

2. Controleer de aanhef
Word je met hele algemene termen, zoals 'Geachte heer/mevrouw' of 'Beste klant', aangesproken, let dan op. Bedrijven en instanties waar je klant bent, gebruiken meestal je achternaam in een e-mail.

3. Geef nooit zomaar je persoonsgegevens
In de meeste phishing berichten staat het verzoek om je persoonsgegevens 'te controleren', 'bij te werken' of 'aan te vullen'. Je bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties vragen echter nooit op deze manier naar persoonsgegevens.

4. Wees attent op taalgebruik en spelfouten
In phishing berichten staan vaak spelfouten. Er worden ook regelmatig termen gebruikt die niet passen bij de manier waarop het desbetreffend bedrijf je normaal bericht.

5. Klik nooit zomaar op een link
Klik je op een link? Dan heb je kans dat een virus of malware op je computer of mobiel wordt geïnstalleerd. Het kan ook voorkomen dat een link je leidt naar een nepwebsite waar je je persoonlijke gegevens moet invullen. Frauduleuze links bevatten vaak subtiele verschillen met de originele link, zoals een andere extensie of andere schrijfwijze.