Inzicht in mobiele internetsnelheid

Hoogste 4G/4G+-snelheid voor onze klanten

Wij zijn trots dat ons Unlimited netwerk het snelste mobiele netwerk van Nederland is. Al onze abonnementen zitten op dit snelste mobiele netwerk van Nederland. De snelheden kunnen oplopen tot 300 Mbps download en 75 Mbps upload (Basis Sim abonnementen (120/50 Mbps) en PrePaid uitgezonderd). Op deze pagina vertellen wij jou wat die snelheden nu eigenlijk betekenen. En, Unlimited betekent geen zorgen over je internetverbruik. Daarom helpen wij jou met tips en uitleg over wat te doen wanneer je bundel op is.

Lees meer over 4G/4G+

 


 

 

Zit ik op het snelste mobiele netwerk van Nederland?

Bij T-Mobile kan iedereen gebruik maken van ons nieuwe 4G/4G+ netwerk: het snelste mobiele netwerk van Nederland. Afhankelijk van jouw toestel en 4G/4G+ dekking kunnen de snelheden oplopen tot 300 Mbps. Heb je geen 4G/4G+ toestel of geen 4G/4G+-dekking? Dan maak je gebruik van ons 3G-netwerk. Je haalt dan een maximale snelheid van 15 Mbps.

Bekijk 4G-snelheden per provincie in Nederland
Provincie Download (Mbps)*
Drenthe 85.3 Mbps
Flevoland 77.8 Mbps
Friesland 79.6 Mbps
Gelderland 83.1 Mbps
Groningen 79.7 Mbps
Limburg 83.4 Mbps
Noord-Brabant 85.0 Mbps
Noord-Holland 75.4 Mbps
Overijssel 84.0 Mbps
Utrecht 72.5 Mbps
Zuid-Holland 75.2 Mbps
Zeeland 77.7 Mbps

*Deze snelheden zijn gemeten met Ookla Speedtest in de periode van januari 2018 t/m maart 2018. De snelheden zijn het gemiddelde van alle testresultaten.  

Ben je benieuwd naar de snelheid in een dorp of stad? Ga dan naar de dekkingskaart, vul een postcode in en zoom in op de kaart. Je ziet zeshoekjes verschijnen. Als je een zeshoek ziet, betekent dat de internetsnelheid van ons 4G-netwerk op die locatie is getest door één of meerdere T-Mobile klanten. Als je de zwarte pijl versleept naar een zeshoek  zie je aan de linkerkant, onder de postcode, hoeveel tests er zijn uitgevoerd en wat de gemiddelde- en maximale snelheid was.

Ga naar de dekkingskaart

Welke snelheid heb ik nodig?

De activiteit die jij op je mobiele telefoon wilt doen bepaalt wat voor snelheid je nodig hebt. Met een snelheid van boven de 50 Mbps kun je grote bestanden openen en versturen of een video kijken in HD-kwaliteit. Haal je deze snelheid niet? Voor gewone e-mail en het bekijken van webpagina’s zijn maximale snelheden tussen de 15 Mbps en 50 Mbps meer dan voldoende.

 • E-mails versturen is minimaal 0,2 Mbit per seconde
 • Surfen op internet is minimaal 0,5 Mbit per seconde
 • Video streamen (standaard video - 480p) is minimaal 1,0 Mbit per seconde
 • Bestanden downloaden (bijvoorbeeld PDF) is minimaal 1,0 Mbit per seconde

Tips voor zuinig internetverbruik

Soms gaan je MB's snel op. Een paar tips om dit te voorkomen:

 • Zet automatische notificaties uit.
 • Zet je locatieservice uit. Dit zijn services waarbij jouw locatie door middel van GPS gebruikt wordt.
 • Zet automatische software-updates uit en gebruik hiervoor wifi.
 • Sluit apps of webpagina’s die je niet gebruikt volledig af.
 • Herstart je telefoon zo nu en dan, hiermee verwijder je overtollige data.

Mijn bundel is op. En nu?

Is je internetbundel op? Met een MB- of GB-aanvuller koop je eenvoudig en flexibel MB’s of GB's als dat nodig is. Daarna kun je weer op volle snelheid internetten. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

 • Een vast aantal MB’s of GB's voor een eenmalig vast bedrag, vanaf € 2,50
 • Op tijd een sms als je MB’s (bijna) op zijn
 • Geldig tot je nieuwe bundel ingaat

MB's aanvullen

Je kunt je MB's of GB's ook aanvullen via de My T-Mobile app.

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig voor 4G/4G+?
 • Een T-Mobile abonnement. Bekijk welk abonnement het beste bij jou past.
 • Een 4G/4G+-toestel. Voor de maximale 4G+-snelheid tot 300 Mbps heb je een geschikt 4G+-toestel nodig. In onze T-Mobile (web)shop zie je bij de toestelspecificaties of het toestel geschikt is voor 4G+-snelheden.
 • 4G/4G+-dekking. Om gebruik te maken van 4G en 4G+ heb je 4G-dekking nodig. We hebben landelijke 4G/4G+-dekking. Dit betekent dat 99% van alle inwoners in Nederland in een 4G/4G+-dekkingsgebied van T-Mobile woont. Er kunnen plekken zijn met verminderde of geen 4G/4G+-dekking. Doe hier de Postcodecheck om te zien hoe de 4G/4G+-dekking bij jou in de buurt is.
Welke snelheid haal ik?

Ons Netwerk heeft een theoretische maximale snelheid van 300 Mbps download en 75 Mbps upload. De maximaal geraamde snelheid is de hoogst haalbare snelheid die je kunt ontvangen binnen het afgesloten abonnement. Onze maximaal geraamde snelheden zijn tot 225 Mbps download en tot 65 Mbps upload. Alleen met een Basis Sim abonnement (120/50Mbps) of een PrePaid betaal je voor een lagere snelheid op ons snelste mobiele netwerk van Nederland.

 • Ik heb een oud abonnement
  Ook alle oude abonnementen kunnen snelheden behalen tot 225 Mbps download en tot 65 Mbps upload.
 • Ik heb een Basis Sim abonnement
  Het Basis Sim abonnement is bedoeld voor klanten die internet minder belangrijk vinden. Daarom is de snelheid lager (120 Mbps download en 50 Mbps upload). Mocht je toch behoefte hebben aan de hoogste snelheid dan kan je altijd overstappen naar een Go-abonnement.
 • Ik heb een PrePaid
  PrePaid is bedoeld voor klanten die snelheid minder belangrijk vinden. Daarom is de snelheid lager (15 Mbps download en 3 Mbps upload). Mocht je toch behoefte hebben aan de hoogste snelheid dan kan je altijd overstappen naar een Go-abonnement.
 • Ik heb een zakelijk abonnement
  Alle zakelijke abonnementen kunnen snelheden behalen tot 225 Mbps download en tot 65 Mbps upload.
Wat is de maximale 4G/4G+-snelheid?

De theorestische maximale snelheid is de hoogste snelheid van een netwerk. Deze snelheid wordt gehaald onder ideale omstandigheden en met een geschikt 4G+-toestel. De maximale snelheid die wij bieden is 300 Mbps download en tot 75 Mbps upload.

Met downloaden haal je gegevens binnen op je telefoon. Het laden van een internetpagina of het bekijken van een video valt hieronder. Met uploaden verzend je informatie. Dat doe je als je bijvoorbeeld een foto op Facebook zet.

Jouw abonnement Download/upload (in Mbps)
Go
225 / 65
Basis Sim
120 / 65
Unlimited 4G voor Thuis
25 / 25
Andere abonnementen
225 / 65
PrePaid
15 / 3
Wat is de praktische snelheid?

De gemiddelde download- of uploadsnelheid die we op ons netwerk meten, noemen we de praktische snelheid. Dit cijfer geeft je een indruk van de snelheid die je in de praktijk zal ervaren. In de praktijk zal je een maximale download van 80 Mbps en een upload van 25 Mbps ervaren. T-Mobile levert gemiddeld aan al haar klanten nu een download 60 Mbps en upload van 17 Mbps.

Jouw abonnement 4G
Download/upload (in Mbps)
3G
Download/upload (in Mbps)
Go
80 / 25
8 / 3
Basis Sim
80 / 25
8 / 3
Unlimited 4G voor Thuis
25 / 25
8 / 3
Andere abonnementen
80 / 25
8 / 3
PrePaid
15 / 3
8 / 3
Onderzoeksresultaten van Ookla

Met downloadsnelheden van ongeveer 65 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 17,50 Mbps (op telefoons die 4G ondersteunen) ontvingen wij de award “Nederlands snelste mobiele netwerk” van Ookla. Bekijk het Engelstalige rapport of bekijk het Nederlandse rapport.

Elk halfjaar doet Ookla een Speedtest onder alle mobiele providers van Nederland: KPN, Vodafone, Tele2 en andere providers. Ze meten daarvoor ruim een half miljoen keer en op zoveel mogelijk verschillende locaties in Nederland. Ze gebruiken daarvoor ruim 180.000 verschillende mobiele apparaten.

Bekijk het rapport
Wat heeft er invloed op de snelheid die ik haal?

Er zijn 3 type snelheden; de maximale theoretische snelheid, de geraamde maximale snelheid en de praktische snelheid.

 • De theoretische maximumsnelheid is de snelheid die ons netwerk kan halen als alle omstandigheden ideaal zijn. Verschillende factoren zorgen ervoor dat de daadwerkelijke snelheid lager ligt. 
 • De geraamde snelheid is de hoogst haalbare snelheid die je kunt ontvangen binnen het afgesloten abonnement.
 • De snelheid die je in de praktijk ervaart kan lager liggen. Dit noemen we dan de praktische snelheid. 

De volgende factoren hebben invloed op de snelheid van de internetverbinding op je mobiele apparaat, zoals smartphone, tablet of laptop:

 • Het type mobiele apparaat dat je gebruikt. 
 • De drukte op het internet of de internetpagina. 
 • Het aantal gebruikers dat gelijktijdig gebruik maakt van het mobiele netwerk. 
 • De afstand tussen je mobiele apparaat en de zendmast. 
 • Obstakels, zoals muren en gebouwen, tussen je mobiele apparaat en de zendmast. 
 • Weersomstandigheden, zoals onweer, kunnen een negatieve invloed op de ervaren internetsnelheid. 
 • Als je je bevindt in een snel voortbewegend voertuig, heeft negatieve invloed op de internetsnelheid.
Hoe kan ik de snelheid meten van mijn mobiele en/of vaste verbinding?

Je kunt de snelheid meten via bijvoorbeeld Ookla. Voor je vaste internetverbinding moet je de meting uitvoeren met een kabel tussen je modem en je pc. Meet je je mobiele verbinding? Zet dan eerst je wifi uit.

De meting van je internetsnelheid kan beïnvloed worden door onder andere:

 • ander internetverkeer op het moment van meten, bijvoorbeeld het streamen van Netflix of YouTube video's
 • verouderde hard- en software

Beleid vanuit de ACM over de genoemde maximumsnelheid:
"Tenminste 90% van de maximumsnelheid moet volgens de ACM worden gerealiseerd bij minstens één van de tien metingen die een eindgebruiker in één week uitvoert. Hierbij is ervoor gekozen om te bepalen dat 90% van de maximumsnelheid moet worden behaald, omdat de snelheid doorgaans fluctueert en redelijkerwijs niet van aanbieders van internettoegangsdiensten kan worden verwacht dat zij bij minstens één van de tien metingen in één week de maximumsnelheid volledig realiseren. Ten aanzien van de metingen geldt volgens de ACM verder dat de metingen moeten worden verspreid over minimaal drie dagen in een week. De metingen kunnen op elk moment van de dag worden uitgevoerd en er wordt niet meer dan één meting per uur meegeteld."

Ga ik met sneller internet ook meer internet verbruiken?

Met je nieuwe snelheid gaat het openen van internetpagina’s sneller. Ook het kijken van filmpjes en het online luisteren naar muziek gaat makkelijker. Het is daarom waarschijnlijk dat je meer MB’s gaat gebruiken. Afhankelijk van het abonnement dat je nu hebt, gaat je internetsnelheid omlaag bij het gebruik van internet buiten je bundel of ga je per MB betalen.

Wil je weten of jouw abonnement nog bij je past?